+31 320 236155 info@ECM-Services.nl

ECM-Services uit Lelystad levert een robot, waarmee boeken in korte tijd gescand kunnen worden, “Daarbij wordt het boekwerk niet beschadigd. Je kunt een alledaags boek heel makkelijk scannen door de rug eraf te snijden en de vellen door een scanner heen te jagen. Bij dure en onvervangbare boeken is dat echt geen optie” zegt sirecteur Johan de Lange van ECM-Service.

Een boek wordt ingeklemd in een raamwerk, de driekhoekige scankop met ingebouwde verlichting leest de pagina’s van beneden naar boven.

 

De robot is ontwikkeld door Treventus Mechatronics uit Oostenrijk, dat is voortgekomen uit de universitaire wereld. De te scannen boeken hoeven slechts 60 graden geopend te worden, zodat ook oude en fragiele werken snel gedigitaliseerd kunnen worden. De scankop is voorzien van prisma’s en het geheel wordt langs de pagina’s van het boek bewogen. Er is dus sprake van een contactscan zodat later niet voor vertekeningen hoeft te worden gecorrigeerd. Dergelijke vertekeningen treden wel op wanneer een boek met een traditionele boekscanner met camera wordt gedigitaliseerd. De bladzijden van het te scannen boek worden met behulp van luchtstromen in de goede positie gebracht. Met lucht worden ook de pagina’s die zojuist gescand zijn ‘omgeslagen’. Het apparaat werkt met drie van die luchtstromen. “en dat is meteen de verklaring voor de merknaam Treventrum”, zegt De Lange. De scangegevens worden verwerkt door een bijgeleverd softwarepakket dat de naamt ScanFlow draagt.

De scansnelheid bedraagt 350 pagina’s per uur in de handmatige stand tot maximaal 2500 pagina’s per uur wanneer de robot volautomatisch werkt. De snelheid hangt overigens wel af van de papierkwaliteit, het formaat en de staat van het te scannen boek.